Hvor kommer kaffen fra?

Hvis noen spør deg: Hvor kommer kaffen fra? Hva svarer du da?

Verdens største kaffeproduserende land ligger i Sør- og Mellom-Amerika. Men også i Afrika og Asia dyrkes store mengder kaffe. Det morsomme er at de ulike steder kaffen dyrkes, gir høyst forskjellig smak og aroma. Ok, så hvor kommer kaffen fra – verdensdel og land, please!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Det er med kaffe som med vin, stedet bestemmer smaken

Kaffebær vokser på busker som er om lag en meter høye. Kaffebuskene er meget følsomme for frost, derfor trives de best i land som ligger omkring ekvator og hvor temperaturen er stabil. Men de trives ikke godt om det blir for varmt. Derfor dyrkes kaffe stort sett i høyden, et sted mellom 800 og 2200 meter over havet. Hvilken type kaffebusk, hvordan og hvor den dyrkes er altså viktig for den endelige smaken i koppen.

I vinens verden kalles dette terroir – summen av geografi, geologi, klima og jordsmonn. Akkurat som med druer er dette viktige faktorer som påvirker smaken i kaffebæret. Kaffen modnes langsommere ved lavere temperaturer og på denne måten utvikles mer komplekse smaker. En dyktig vinsmaker kan ved å lukte og smake på en vin plassere den geografisk. Dette er ikke like lett når det kommer til kaffe. Da er det langt flere faktorer som har innvirkning på smaken i koppen. I tillegg påvirkes smaken både av videreforedlingen, brenningen og bryggingen.

Vet du forresten hvordan vår kaffe smaker? Se våre smaksvarianter her og hvor de kommer fra.

Våre bestselgere

Nio 20.2

De Jong Duke Nio

Bestselger med god kapasitet

Jetinno JL 18

En perfekt kopp kaffe

Gerhard OCX

Stilren og brukervennlig

Hvor kommer kaffen fra?… Sør-Amerika og Mellom-Amerika!

Store deler av verdens kaffeplantasjer finnes i Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Brasil er verdens største kaffeproduserende land og står alene for en tredjedel av verdens kaffebønner. Faktisk så mye som tre millioner tonn kaffe pr år produseres her!

Kaffe fra Brasil har ofte lav syrlighet og oppleves som sødmefull. Man sier ofte at kaffen fra dette landet smaker av sjokolade, tørket frukt og nøtter. Ettersom brasiliansk kaffe har så lavt syreinnhold er den meget godt egnet til espresso. Perioden for innhøsting er fra april til oktober.

Colombia er et annet stort kaffeland. Kaffen herifra er ofte ”vasket”, i motsetning til de fleste brasilianske kaffene som er ”bærtørket”. Dette fører til renere og mer elegante smaker. Colombiansk kaffe er ofte fruktig, med smak av stenfrukt og skogsbær og passer godt som en ”etter middag” kaffe. Kaffe fra Colombia høstes året rundt.

Andre kaffeproduserende land fra dette området er El Salvador, Honduras, Guatemala, Costa Rica, Peru og Mexico.

Andre steder?… Afrika!

Afrikansk kaffe regnes ofte som den beste av kjennere, særlig kenyansk kaffe. Dette er som oftest syrlige og fruktige kaffer med smaker av sitrus, solbær og nyper. Etiopia er kaffens hjemland og har ofte florale toner som kan minne om sort te. Her finnes smaker av sjasmin, bergamott og sitrus, men også fruktige typer med innslag av plommer, jordbær og blåbær. De store og kjente etiopiske kaffeområdene er Sidama og Yirgacheffe. Høstingen foregår i perioden oktober til april. Andre gode kaffeland i Afrika er Rwanda og Burundi.

Så hvor kommer kaffen fra?… Fra Asia!

I Asia dyrkes kaffe i India, Vietnam og Indonesia. Mye av kaffen som dyrkes er Robusta-bønner av varierende kvalitet, men det finnes også noe Arabica-bønner, særlig i India. På grunn av det fuktige og varme klimaet utvikles smaksvarianter som ikke ligner så mye på kaffe fra Amerika eller Afrika. Kaffe fra Asia er ofte preget av lite syrlighet og kraftig smak av kakao, nøtter og krydder. I India høstes kaffen i perioden oktober til februar.

Neste gang du tar en kaffepause med kollegaene …

.. spør dem: Hvor kommer kaffen fra egentlig? Det spørs om de kan nevne flere steder enn Brasil og Columbia. Og spør du om det finnes kaffe med smak av blåbær, kan du jo fortelle om kaffen fra Etiopia, kaffens hjemland. God pause!

Her kan du Se våre kaffevarianter – hvor de kommer fra og hvordan de smaker