En espresso med melk takk

En espresso med melk, takk! Eller ville du uttrykt deg noe mer presist?

Det er mange varianter av Espresso med melk, men det er slett ikke viktig å lære seg navnene på alle. Du kommer langt med de fire mest populære.

  • Cappuccino
  • Kaffe Latte
  • Macchiato
  • Cortado

De fleste kaffebarer har gjerne sine egne oppskrifter, og mengden kaffe i forhold til melk vil variere, men kan du disse navnene er det jo litt mer presist enn espresso med melk.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

En espresso med melk .. eh.. en cappuccino takk!

Som nevnt, kombinasjonen av espresso og varm melk er utgangspunktet for mange varme drikker, Cappuccino for eksempel. En godt tilberedt Cappuccino kan smake himmelsk, særlig dersom melken er steamet på riktig måte og blandet med en god espresso. En dobbel Cappuccino bør være omlag 150 ml stor og lagd med én del espresso, én del steamet melk og én del melkeskum. Melken skal være glatt og uten synlige bobler.

En espresso med … eh .. en kaffe latte takk!

I en kaffe latte (caffè latte) er det mer melk og mindre skum enn i cappuccino. Her er det bare én del espresso, tre deler varm melk pluss et lite lag med skum på toppen. En drikk på omlag 250 ml er en bra mengde.

Forresten, heter det caffè latte eller café au lait? I Norge brukes begge deler om samme drikk (selv om café au lait er en egen kaffedrikk som i USA, men ikke i Frankrike, skal lages av traktekaffe og oppvarmet melk. Mens caffè latte kun skal lages av espresso og steamet melk. Droppetdu ut nå? Ok, du vil helt sikkert klare deg med en espresso med melk – men hvorfor ikke kline til med en macchiato!

En macchiato takk!

Macchiato, eller Espresso Macchiato, er rett og slett en espresso med litt skum på toppen. Macchiato (italiensk) betyr flekket eller farget, altså en espresso som er «farget» med melkeskum. Flott navn på enkel drikk.

Jeg vil heller ha … skal vi se … en cortado!

Cortado (spansk) er varianten som lages med én del espresso blandet med én del melk/melkeskum. Altså som en Kaffe latte bare at det er mindre melk.

Våre bestselgere

Nio 20.2

De Jong Duke Nio

Bestselger med god kapasitet

Jetinno JL 18

En perfekt kopp kaffe

Gerhard OCX

Stilren og brukervennlig

Klarer du likevel ikke mer enn en espresso med melk, takk – kan du brife med hva du vet om ”latte art”

Godt å slippe å bruke slik ord for å få en god kopp kaffe på jobben, kanskje? Der kan du jo bare trykke på en knapp så får du akkurat det du vil, ikke sant. Har du ingen slik «knapp»? Ring oss da vel, så ordner vi det. 32 69 90 99. Eller send oss noen ord så tar vi en trivelig og uformpliktende prat om kaffepausene på jobben og hva dere har av muigheter! Vi kontakter deg raskt.

Men så var det litt om melkekunst, eh …»latte art».

Mønsteret i kaffen, også kalt ’latte art’, kan være en god indikasjon på at du får servert en god kopp kaffe. Det kan være et bevis på at konsistensen på melken er riktig, og at de som har laget den har greie på sine saker.

Det gjelder imidlertid kun den type mønster som er laget under hellingen av melken, enten det er et hjerte eller en rosett. Mønster som blir til ved hjelp av en tannpirker, saus eller drysser kvalifiserer ikke til ’latte art’ – snarere tvert imot.

Litt om steaming og melkekvalitetens betydning hører også med

Manuell steaming av melk skjer ved at man fyller en stålmugge med frisk og kald melk og benytter en steamer som sitter montert på de aller fleste espressomaskiner. Man blåser varm damp ned i melken og dette fører til at man både varmer opp melken og at man tilfører luft, som så lager skum.

Melken skal varmes opp til om lag 65 grader Celsius, og det mest nøyaktige er selvsagt å benytte et termometer. Hvis du ikke har et termometer er det en god indikasjon når kannen nærmer seg å bli for varm å holde i. Melk mister nemlig sin sødme og fylde ved høye temperaturer. Når temperaturen på melken passerer 70 grader minner smaken mer om grøt, og det gjør seg heller dårlig i kaffen.

Fettinnholdet i melken påvirker smaken på kaffen, og hvilken melk man bør benytte er et spørsmål om smak og behag. Spør du deg rundt på flere kaffebarer, vil du nok få forskjellige svar.  Mange vil bruke H-melk i Cappuccino fordi det gir et fyldigere skum, mens til kaffe latte benyttes ofte lettmelk fordi mengden melk er større. Skummet melk brukes sjelden da den blir i magreste laget. Soyamelk er et bra alternativ om man ikke tåler kumelk.