Aeropress kaffebrygger – verdens beste?

 • Av Kaffepunkt
 • oktober 30, 2015

Aeropress kaffebrygger - verdens beste? Kaffepunkt.no

Aeropress kaffebrygger – er den verdens beste?

Om Aeropress er verdens beste kaffebrygger kan sikkert diskuteres. Men både profesjonelle baristaer og entusiastiske kaffeamatører verden over trykker den til sitt bryst. Hvert år selges rundt en halv million bryggere på verdensbasis.

Det er flere grunner til at Aeropress kaffebrygger gjerne holdes frem som verdens beste kaffebrygger. Den viktigste årsaken er nok at den på enkelt vis lager nydelig kaffe. Suksessen kan også skyldes at den er:

 • befriende enkel i bruk (varmt vann, kvernede bønner, 60 – 90 sek. brygging)
 • rimelig å kjøpe ( 3 – 400 kroner + filter)
 • lett å rengjøre ( tre plastdeler)
 • nesten umulig å ødelegge
 • ypperlig for endeløs eksperimentering (det holdes VM i Aeropress-brygging)

Dessuten er den, sammen med en liten håndkvern, utmerket å ta med seg ut på tur.

En aeropress kaffebrygger – gir en rask kopp kaffe av høy kvalitet

Den koster noen få hundrelapper, består av tre deler i plast og benyttes sammen med små, tynne papirfilter. Det hele startet med ingeniøren Alan Adler, grunnleggeren av firmaet Aerobie. Adler fant i 1984 opp en sendeplate (Frisbee) som skulle vise seg å bli meget populær.

Siden har han stått bak en rekke andre oppfinnelser, deriblant kaffebryggeren Aeropress. Adler var glad i kaffe, men han syntes det var tungvint hele tiden å måtte brygge mer kaffe en han trengte. Dersom han traktet små mengder kaffe på sin vanlige kaffetrakter ble resultatet ofte ”flatt”, med lite sødme og mye bitterhet. Han ønsket seg en brygger som kunne lage bare en kopp, men av høy kvalitet og som heller ikke tok lang tid.

Får du en rask kopp kaffe av høy kvalitet på jobben? Hvis ikke, ta kontakt med oss for en uforpliktende, inspirerende samtale!

Aeropress kaffebrygger – genial liten presskanne

Metoden har likhetstrekk med en presskanne på den måten at det er full kontakt mellom kaffe og vann gjennom hele bryggingen, noe som sørger for en god ekstraksjon. Men en viktig forskjell er papirfilteret. I Aeropressen som sørger dette for at det blir et vesentlig renere brygg enn det man får med presskanne. Dessuten benytter man kortere ekstraheringstid og finere malt kaffe.

Godt alternativ til kapselmaskiner

Aeropressen er for øvrig et godt alternativ til kapselmaskinene. Den er billigere å kjøpe, billigere å bruke og langt bedre for miljøet. For ikke å snakke om langt større valgfrihet med tanke på kaffebønner.

Her finner du vårt utvalg av automatiske kaffemaskiner

Dette er en oppskrift som fungerer godt for Aeropress kaffebrygger

Når du kjøper en Aeropress kaffebrygger følger det med en oppskrift i pakken, men det er ikke nødvendig vis slik at dette er den beste måten å brygge på. Her er vårt forslag:

 • Sett de to største delene sammen
 • Ha i 17 g nykvernet kaffe, kvernet ørlite grann finere enn filtermalt.
 • Hell så på 260 g varm vann. Vannet skal holde om lag 90 grader Celsius.
 • Rør rundt et par ganger slik at kaffen blander seg godt og la det hele trekke i 1 minutt.
 • I filterholderen legges et papirfilter som skylles godt i vann for å unngå papirsmak i kaffen. Filteret skrues så på og kaffebryggeren snus over på en kanne eller en stor kopp. Press stempelet sakte ned slik at kaffen går gjennom papirfilteret og ned i koppen.

Voila! Du har laget en kjempegod kopp kaffe med din aeropress kaffebrygger!

Aeropressen byr på store muligheter for eksperimentering

Selv små variasjoner i dosering, kverningsgrad, vanntemperatur og ekstraheringstid gir store smaksmessige utslag. Nettopp derfor er dette en gøyal brygger for alle kaffeentusiaster. Så populært faktisk at det hvert år arrangeres VM i Aeropress (link) hvor entusiastiske kaffefolk fra hele verden samles og kjemper om den gjeve tittelen. For inspirasjon ta en titt på disse filmsnuttene: Film 1, Film 2, Film 3, Film 4

Har du ikke tid til å eksperimentere med kaffekvaliteten på  jobben?

Ring oss for en inspirerende samtale!  32 69 90 99

Eller kontakt oss!